Арт-ярмарки першої половини 2020 року

Frieze Los Angeles 14 – 16 лютого 2020 Preview 13 лютого Лос-Анджелес, США

∙ Frieze Los Angeles ∙ The Armory Show ∙ TEFAF Maastricht ∙ Art Basel Hong Kong ∙ artmonte-carlo ∙ TEFAF New York Spring ∙ Art Basel ∙

14 января 20

∙Frieze Los Angeles∙
14 – 16 лютого 2020
Preview 13 лютого
Лос-Анджелес, США

Frieze LA 2020 відбудеться у Лос-Анджелесі в середині лютого. Щорічно арт-ярмарок збирає сучасні галереї міста та усього світу, і передбачає кураторську програму арт-бесід, спецпроектів художників та кінематографічний розділ. Нагадаємо, що запуск Frieze Лос-Анджелес було оголошено у лютому 2018 року, і вже за рік – у лютому 2019 року – в студії Paramount Pictures Studios відбувся перший арт-ярмарок Frieze на західному узбережжі США. Ярмарок 2019 року привернув увагу 30 тисяч відвідувачів. У 2020 році планується участь 70 провідних світових галерей. У рамках арт-ярмарку 2020 відбудеться вперше Focus LA – кураторський розділ, в якому беруть участь молоді лос-анджелеські галереї (до 15 років); куратором розділу виступає Rita Gonzalez (куратор Terri and Michael Smooke та Голова відділу сучасного мистецтва LACMA), участь візьмуть 13 галерей, серед яких і такі, що беруть участь у ярмарку вперше, зокрема as-is.la, Charlie James Gallery, Overduin & Co. and Various Small Fires. Розділ Frieze Projects знову включатиме серію художніх інсталяцій, скульптур та перформансів. Куратором розділу окрім Rita Gonzalez виступить і Pilar Tompkins Rivas (директор Vincent Price Art Museum). Venus Lau (художній керівник K11 Art Foundation) також приєднається до ярмарку, у якості куратора кінорозділу.

∙The Armory Show∙
05 – 08 березня 2020
Preview 04 березня
Нью-Йорк, США

Ярмарок знову пройде на майданчиках Piers 94 і 90, адже Pier 92 наразі перебуває на реконструкції. Кураторами Armory Show на цей раз стануть Nora Burnett Abrams (наразі директорка MCA Denver, кар’єра якої почалася з музею МЕТ), Anne Ellegood (нещодавно призначена нова директорка ICA), Jamillah James (кураторка ICA) і Jose Carlos Diaz (головний куратор The Andy Warhol Museum). Окрім традиційних кураторських розділів Focus та Platform, у 2020 році на ярмарку буде представлений новий кураторський розділ Perspectives, присвячений витворам мистецтва 20-го століття. Розділ буде представлено на майданчику Pier 90 замість колишнього розділу Insights: відвідувачі матимуть можливість відкрити для себе твори мистецтва, створені до 2000 року. Нагадаємо, програма Focus передбачає виставки одного або двох майстрів, а розділ Platform включатиме масштабні інсталяції та перформанси. Зазвичай у ярмарку беруть участь близько 200 галерей з 33 країн світу, які представляють мистецтво ХХ-ХХІ сторіччя. Засновано арт-ярмарок більше 25 років тому, у 1994 році, чотирма нью-йоркськими галеристами Colin de Land, Pat Hearn, Matthew Marks та Paul Morris.

∙TEFAF Maastricht∙
07 – 15 березня 2020
Preview 5 – 6 березня
Маастріхт, Нідерланди

Це буде 33-й арт-ярмарок TEFAF Maastricht, і цього разу знову захід відбудеться у виставковому та конгрес-центрі MECC голландського міста Маастріхт. Наразі до участі у ярмарку в березні заявлені 284 галереї. Арт-ярмарок традиційно обіцяє надати приватним і інституціональним колекціонерам безпрецедентну можливість поповнити колекції творами мистецтва, предметами антикваріату і ювелірними виробами, адже саме цей ярмарок охоплює 7000 років історії мистецтва. TEFAF проводиться з 1988 року, і за цей час він став однією з найважливіших подій в календарі світу мистецтва. Цікавість і важливість TEFAF у Маастріхті також полягає в тому, що нерідко ярмарок приймає Loan Exhibition. Так, минулого року в рамках TEFAF Paper пройшла спеціальна виставка Державної художньої колекції Дрездена (Staatliche Kunstsammlungen Dresden), де серед 23 експонатів була представлена корона Августа Сильного, курфюрста Саксонії, короля Польщі, створена у 1697 році (з Rüstkammer), полотно «Викрадення Ганімеда» (1635) пензля Рембрандта ван Рейна (з Gemäldegalerie) і скульптура «Аполлон і Дафна» (бл. 1700 р.) Берніні (з Skulpturensammlung). Чекайте на новини що обіцяє ярмарок у 2020 році.

∙Art Basel Hong Kong∙
19 – 21 березня 2020
Vernissage 18 березня
Гонконг, Китай

Ввосьме арт-ярмарок Art Basel вертається на Далекий Схід – до Гонконзького виставкового центру. Затамувавши подих світ слідкував за громадянськими заворушеннями, що і досі продовжують спалахувати у Гонконзі, і мистецька індустрія чекала на можливий вплив на один із основних ярмарків світу – Art Basel Hong Kong. Нещодавно було підтверджено список експонентів: кількість галерей значна – 242. Половина учасників мають виставкові площі в Азії та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, як повідомляє Art Basel. На цьому ярмарку у 2020 можна буде побачити амбіційні витвори мистецтва – від “чорнильних” полотен до Арте Повера. Серед новачків 8-го ярмарку у Гонконзі заявлені Axel Vervoordt Gallery, Konrad Fischer Galerie, Galerie Gregor Staiger, David Lewis, та Jessica Silverman. Декілька галерей повертаються знову після перерви в участі, зокрема: Marlborough (не брали участь у 2019), Galerie Peter Kilchmann (після довгострокової перерви з 2014), Galerie Eva Presenhuber (востаннє експонувались на ярмарку у 2013), та Mayoral (також не брали участь в ярмарку з 2013). Art Basel Hong Kong традиційно включає декілька розділів: Galleries (основний сектор), Insights (висвітлює роботи художників з Азії та Азіатсько-Тихоокеанського регіону) та Discoveries (соло-виставки молодих художників), а також розділи Kabinett і Encounters, програма кіно та дискусії, відповідно.

∙artmonte-carlo∙
01 – 03 травня 2020
Preview 30 квітня
Монте-Карло, Монако

Хоча ярмарок на лазуровому узбережжі створений порівняно нещодавно, кожного року кількість як учасників, так і відвідувачів стабільно зростає. Перший ярмарок Арт Монте-Карло було відкрито навесні 2016 року в Грімальді Форумі, в якому були представлені 35 галерей та 15 некомерційних виставок. Захід в Монте-Карло проходить за підтримки принца Монако Альберта II, який щорічно особисто відвідує виставковий простір разом із сестрою, принцесою Кароліною. 2020-го року ярмарок відбудеться вп’яте, і знову в центрі уваги Французької Рив’єри опиниться сучасне мистецтво і дизайн, з належною шаною багатьох колекціонерів та любителів мистецтва регіону. Нагадаємо, що Art Monte-Carlo успадковує традиції салону сучасного мистецтва Art Geneve, який проходить з 2012 року в Palexpo SA в Швейцарії; керівником арт-ярмарку у Монако виступає Thomas Hug (який є керівником Art Geneve з 2012 року). 2020-го року організаційний комітет ярмарку обіцяє продовжити преміальну традицію Prix Solo artmontecarlo – F.P.Journe: премію буде присуджено за найкращу персональну виставку інституційним журі. Престижний годинниковий виробник F.P.Journe придбаває роботу відзначеного художника, яку потім передає до Національного Музею Монако.

∙TEFAF New York Spring∙
08 – 12 травня 2020
Preview 7 травня
Нью-Йорк, США

У жовтні 2016 року і травні 2017 року ярмарок TEFAF відбувається у Нью-Йорку. Якщо TEFAF New York Fall фокусується на образотворчому і декоративному мистецтві з античності до 1920 року, то TEFAF New York Spring – саме на сучасному мистецтві і дизайні. Ярмарок проходить у відомому просторі Парк Авеню Арморі (Park Avenue Armory) на початку травня і традиційно співпадає по датах з аукціонами, виставками та іншими художніми ярмарками в місті (наприклад, Frieze New York проходитиме кількома днями раніше – з 3 по 5 травня). На TEFAF New York Spring купують витвори мистецтва сучасних художників, представлених провідними світовими арт-дилерами і галереями. Зазвичай на ярмарку представлено близько 90 галерей. Як було відмічено виданням Нью-Йорк Таймз навесні 2019 року, по завершенні чергового ярмарку у Нью-Йорку: “За майже три роки ярмарок TEFAF New York Spring перетворився з експерименту на обов’язкову подію у арт-календарі”. Не дивно, адже у 2019 році на ярмарку було відзначено продаж роботи Джорджа Кондо 2011 року, вартість якої сягнула $2.2 млн., “Concetto Spaziale” (1962) Лучо Фонтана також перетнула $2 млн., 37 малюнків Георга Базеліца були придбані за $1.1 млн; а вартість проданих робіт виконання Жана Дюбюффе, серед яких керамічний витвір “Personnage” (1965), полотно “Fait Divers” (1981) та дві чорно-білих роботи на папері, варіювалася від $60,000 до $3 млн. Не слід також забувати і гучні продажі ярмарку, які відбулися раніше – саме тут галерея Hammer Gallery продала роботу Модільяні “Jeune fille assise, les cheveux dénoués (Jeune fille en blue)” за $30 млн., а галерея Wildenstein Gallery отримала $20 млн. за роботу Гогена “Joseph and the Wife of Potiphar” (1896).

∙Art Basel∙
18 - 21 червня 2020
Vernissage 17 червня
Базель, Швейцарія

51-й щорічний арт-ярмарок у Базелі відбудеться традиційно у третій тиждень червня. Засновано Art Basel було у 1970 році. І недарма його було охарактеризовано у виданні Le Monde як “неперевершений барометр арт-ринку”, адже багаторічний досвід професіоналів ярмарку дозволяє відчувати нові тренди і реагувати на очікувані наслідки. Перший ярмарок на початку 70-х зібрав 90 галерей, і на той час це був колосальний успіх, а вже у 1973 році ярмарок досяг майже сучасних обсягів – участь взяли 280 галерей. На ярмарку виставляється мистецтво XX і XXI століть, від класиків модернізму до молодих художників. Традиційно проходить захід у виставковому центрі Messe Basel та включає наступні розділи: Galleries (основний виставковий сектор), Feature (роботи визнаних майстрів), Statements (соло-виставки молодих художників), Unlimited (сектор великомасштабного мистецтва), Parcours (мистецтво у місті), а також Edition (мистецькі друковані видання), Film (кінорозділ), Magazines (світова арт-преса). Щорічно ярмарок відвідують майже 100 тисяч осіб.