Рана, жертва, здача крові на виставці Віктора Сидоренка

23 червня у Львівському палаці мистецтв відбулось відкриття виставки "Метанойя" Віктора Сидоренка. Рішення проекту поруч із спогляданням творів художника, пропонує спільні роздуми над сенсами, які розкриваються через концептуальну оптику.

01 июля 15

Як сприймати те, що відбувається навколо нас і що з цим робити? Що є рухомою силою в тому, що ми із болем вимушені спостерігати? Події в Україні – хвороба, болячий процес самоідентифікації або шлях до відкриття справжньої реальності? Питання, які турбують багатьох в нашій країні і зрозумілої відповіді ми не знаходимо. Що може запропонувати мистецтво у цей час?  На фоні тривалого суспільного напруження, відповідно і культурні процеси потребують іншого погляду. І цей погляд не є просто споглядальною цікавістю, а постає життєво необхідним.

Назва проекту  – це провокація культурного суспільного середовища. Виклик стихійним процесам соціальної ентропії, часу епохи, коли невідворотність подій ранить кожного. Не лише фактом наявності а й невизначеністю наслідків і масштабу катастрофи.

Пропонується новий формат подачі візуальних об’єктів. Картинні серії доповнені концептуальним текстовим супроводом, що дозволяє прослідити розгортання сенсу у відомій серійності робіт Віктора Сидоренка.  Виставка виходить за меж тільки художнього  арт-проекту, і постає  як досить масштабне концептуальне філософське висловлювання. Персонаж картин переживає послідовність перетворень, які є, крім повороту розуму (що е дослівним перекладом слова "метанойя" з давньогрецької), ще й прийняттям на себе відповідальності за події ззовні. Герой переходить від спроби захистити себе від викликів справжньої реальності до свідомого сприйняття своєї жертовності і вразливості. Проходить шлях, який допомагає перенести кризу, що охоплює усі сторони буття. 

Для художника проект "Метанойя" це початок підсумку певного етапу творчості, що визначає напружений пошук справжнього, не тимчасового сенсу через свої роботи. Завдяки герою автор відкриває можливість більш глибокого пізнання дійсності, і відверто пропонує набуті сенси не лише в мистецький, але й у широкий культурний інформаційний простір. 

Віктор Сидоренко — один із лідерів сучасного українського мистецтва. У 2003 році автор представив Україну на ювілейній 50-й Венеціанській бієнале, виступивши потім спів-куратором і комісаром ряду наступних українських проектів у Венеції. Віце-президент Академії мистецтв України, з 2001 фундатор і директор Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України. Aвтор об'єктів і фотокомпозицій, також, наукових і публіцистичних праць. Час, пам'ять та історія — центральні ідеї проектів художника, екстраполюючих свою поліваріантність і різні прочитання в мову візуальних образів і конструкцій.

Довідкова інформація:

Куратор проекту, автор текстуального супроводу: Олексій Горшков, науковий співробітник Інституту проблем сучасного мистецтва НАМУ.

Партнери проекту: Інститут проблем сучасного мистецтва НАМУ; Львівський палац мистецтв; Терещінківський Фонд; Арткульт Фундація;

Сторінка події у fb:  https://www.facebook.com/events/866578363410741/

Час і місце проведення:
23 червня – 31 липня 2015 р
Львівський палац мистецтв,  вул. Коперника 17, 3 поверх
вт-нд, 11:00 - 18:00,  т. +38 (032) 261-47-33 


Проект

МЕТАНОЙЯ. Віктор Сидоренко

23 июня   – 31 июля 2015 г.

«Метанойя» – це натяк на те, що за межами ratio суб'єкт перестає бути самодостатнім зі своїми уявленнями про себе самого і про навколишній світ. Коли домагання його розуму обмежує щось, що виходить за межі його пізнання. І стає аж до тактильності відчутно, що пізнання – не єдиний спосіб взаємодії з дійсністю.