11 світових виставок, які варто відвідати до кінця 2019 року

Леонардо да Вінчі «Прекрасна Ферроньєра», 1490

• Френсіс Бекон • Вільям Блейк • Марк Бредфорд • Далі / Магрітт • Ентоні Гормлі • Тіхару Сіота • Ель Греко • Леонардо Да Вінчі • Паризька школа • Олафур Еліассон • Sur moderno Колекція Патрісії Фелпс де Сіснерос • 

23 вересня 19

--ВЕРЕСЕНЬ--

• Френсіс Бекон. Всі листи •
Центр Помпіду, Париж
11 вересня 2019 - 20 січня 2020
Слідом за виставками Марселя Дюшана, Рене Магрітта і Андре Дерена в Центрі Жоржа Помпіду відкривається експозиція, присвячена творчості Френсіса Бекона. Тут об'єднані картини англійського художника, створені в період з 1971 року, коли в паризькому Гран-Пале пройшла його ретроспектива, до його смерті в 1992 році. Головний фокус виставки - на літературних інтересах Бекона (особиста бібліотека майстра налічувала близько 1000 книг), зокрема, на шести творах Есхіла, Фрідріха Ніцше, Жоржа Батая, Мішеля Леріса, Джозефа Конрада і Т.С. Еліота, які вплинули на творчість художника.

∙ William Blake (Вільям Блейк) ∙
Tate Britain, Лондон
11 вересня 2019 - 2 лютого 2020
На початку вересня в Tate Britain відкривається масштабна ретроспектива робіт Вільяма Блейка, поета і художника романтичної епохи. Радикальний і бунтівний дух майстра у творчості продовжує надихати художників, музикантів, поетів і перформерів по всьому світу і зараз. На виставці буде представлено понад 300 оригінальних робіт, включаючи акварелі, картини і гравюри. Така великомасштабна експозиція робіт Блейка проходить вперше за останні 20 років. Виставка переглядає і переосмислює творчість майстра з точки зору 21 століття.

∙ Mark Bradford: Los Angeles (Марк Бредфорд: Лос-Анджелес) ∙
Long Museum West Bund, Шанхай
до 13 жовтня 2019
Навесні минулого року робота Марка Бредфорда «Helter Skelter I» була продана на аукціоні Phillips за тоді рекордну суму в $ 12 млн. Восени цього року в Шанхаї можна побачити колекцію робіт майстра на виставці під назвою «Лос-Анджелес». Колекція відображає еволюцію творчості Бредфорда за останнє десятиліття, і погляд майстра на сучасну американську культуру. У Китаї представлені також пізні великомасштабні роботи майстра (2018-2019), в яких художник досліджує громадянські заворушення 1965 року в своєму рідному місті – Лос-Анджелесі, які отримали історичну назву «Заворушення в Уоттсі».

--ЖОВТЕНЬ--

∙ Далі / Магрітт ∙
Королівський музей витончених мистецтв, Брюссель
11 жовтня 2019 - 9 лютого 2020
Навесні 1929 року Сальвадор Далі і Рене Магрітт зустрілися в Парижі в колі художнього авангарду. У серпні того ж року, на запрошення Далі, Магрітт відправляється в Кадакес, де проживає іспанський художник. У це «сюрреалістичне літо» приїдуть також Елюар, Міро і Бунюель.
На честь десятиліття Музею Магрітта, Королівський музей витончених мистецтв Бельгії відкриває виставку робіт двох сюрреалістів – Сальвадора Далі і Рене Магрітта, щоб порівняти їх творчі генії, знайти подібності та відмінності.

• Antony Gormley (Ентоні Гормлі) •
Королівська Академія Мистецтв, Лондон
21 вересня - 3 грудня 2019
Після Ай Вейвея і Ансельма Кіфера настала черга Ентоні Гормлі експериментувати з головним виставковим простором Королівської Академії Мистецтв Британської столиці. Виставка досліджує широкий спектр творчості майстра: будуть представлені скульптури, виготовлені із заліза, сталі, свинцю, морської води і глини. Майстер, відомий своєю 200-тонної інсталяцією «Angel of the North» неподалік Гейтсхед, а також проектом «One & Other» (відкритим тоді мером Лондона, а нині - прем'єр-міністром Борисом Джонсоном), який задіяв тисячі учасників на Трафальгарській площі, невипадково вважається примітною фігурою британської арт-сцени. Що цікаво, саме на цій виставці можна буде поглянути на рідкісні ранні роботи Гормлі 70х-80х років, які скульптор виготовив, використавши власне тіло як інструмент.

• Shiota Chiharu: The Soul Trembles (Тіхару Сіота: Тремтіння душі) •
Mori Art Museum, Токіо
до 27 жовтня 2019
Роботи художника Тіхару Сіота, відомої своїми інсталяціями з червоних і чорних ниток, до кінця жовтня представлені на виставці в столиці Японії, в художньому музеї Морі. Це масштабна соло-виставка майстра, яка охоплює 20 років її творчості. Тут – шість великих інсталяцій майстра, скульптури, відеоматеріали перформансів, фотографії та малюнки. Одного разу помилково опинившись серед учнів Марини Абрамович (Сіота спочатку збиралася вчитися у Магдалени Абаканович), а також Ребекки Хорн, шлях творчості художника був сформований. Сіота створює експансивні в просторі і обсязі роботи, досліджує тіло і його досвід в просторі.

--ЛИСТОПАД--

• Ель Греко •
Grand Palais, Париж
16 жовтня 2019 - 10 лютого 2020
Паризький Гран-Пале разом із Лувром та Чиказьким Інститутом Мистецтв в середині жовтня відкриє масштабну ретроспективу Ель Греко, одного з останніх представників епохи Відродження. Окрім 4-метрового полотна “Успіння Діви Марії” (1577-79), а також полотна “Відкриття п’ятої печатки” (1608-14) та портрету кардиналу Фернандо Ніньо де Гевара із зібрання музею Метрополітен, в експозиції буде представлена робота майстра “П’єта”, надана з приватної колекції грецького колекціонера Ставроса Ніаркоса. З моменту придбання картини у 1956 році (на той час за 100 тисяч доларів) – це лише другий раз, коли вона демонструватиметься для широкого загалу. Майже одночасно з цією виставкою в Парижі пройдуть ще виставки Леонардо да Вінчі, Едгара Дега і Тулуз-Лотрека.

• Леонардо Да Вінчі •
Лувр, Париж
24 жовтня 2019 - 24 лютого 2020
У 2019 світ шанує 500-річчя з дня смерті Леонардо да Вінчі. Французький музей Лувр, в колекції якого знаходиться близько третини всіх картин, створених Леонардо, відкриває масштабну ретроспективу італійського майстра. Музей збере в своїх залах максимально можливу кількість картин да Вінчі (всього його авторству зараз приписують 17) і малюнків. Вже заявлено, що свій внесок в виставку зробить і Британська королівська колекція. Також очікується, що в Париж прибудуть роботи художника і з Національної галереї в Лондоні, Ватиканської пінакотеки, Музею Метрополітен в Нью-Йорку.

∙ School of Paris / Паризька школа (Rendezvous in Paris: Picasso, Chagall, Modigliani & Co. (1900-1939) ∙
Лувр Абу-Дабі
12 вересня - 7 грудня 2019
Лувр Абу-Дабі за культурної підтримки Центру Жоржа Помпіду, представляє виставку мистецтва Парижа першої половини 20-го століття. З 1900 року і до початку Другої світової війни безліч іноземних художників, включаючи Пікассо і Хуана Гріса, Ман Рея і Лі Міллера, Наума Габо, і скульптора Костянтина Бранкузі, перетворили місто в світову столицю модернізму. Вперше на Близькому Сході буде представлена ​​така велика колекція робіт художників паризької школи. Також на «рандеву» в Абу-Дабі, будуть представлені роботи Амедео Модільяні, Марка Шагала, Соні Делоне, Джорджо де Кіріко, Тамари Лемпицької, Брассаї та інших майстрів.

--ГРУДЕНЬ--

∙ Olafur Eliasson (Олафур Еліассон) ∙
Tate Modern, Лондон
до 5 січня 2020
Щоб побачити весь спектр творчості Олафура Еліассона в одній виставці, варто в грудні відправитися в Лондон, у виставковий простір Tate Modern: від інсталяції «Beauty» 1993 року, де за допомогою світла і туману створюється веселка, до проекту «Little Sun», метою якого є привернення уваги громадськості до чистої і доступною сонячної енергії. Проект «Little Sun» буде представлений в розділі, присвяченому участі художника в рішенні соціальних і екологічних проблем. Олафур Еліассон відомий своєю активною громадською позицією, що відображає часто у своїй творчості. Варто згадати його колаборації з BMW, коли при створенні Art Car він помістив гоночний автомобіль з двигуном, що працює на водневому паливі, у своєрідний крихкий кокон, таким чином порушуючи тему автомобільної промисловості та її зв'язку з глобальним потеплінням.

∙ Sur moderno: Journeys of Abstraction / Подорожі абстракції ∙
(The Patricia Phelps de Cisneros Gift)
MoMA, Нью-Йорк
до березня 2020
Відкриття оновленого МоМА в середині осені супроводжується відкриттям виставки колекції Патрісії Фелпс де Сіснерос, південноамериканського колекціонера і філантропа. Чудовий спосіб завершити рік – відвідати виставку в Музеї сучасного мистецтва МоМА в США. Тут представлена ​​абстракція художників країн Південної Америки – Бразилії, Венесуели, Аргентини і Уругваю. Ця виставка – своєрідна «подорож» по історії абстрактного мистецтва Південної Америки в середині століття. Колекція досліджує перетворюючу силу абстракції в мистецтві, приділяючи особливу увагу ролі художника і ролі мистецтва в оновленні соціального середовища.