Світові виставки першої половини 2020 року, які варто відвідати. Частина друга.

Christo, The Arc de Triumph (Project for Paris, Place de l’Etoile – Charles de Gaulle) Wrapped, Collage 2018
Christo and Jeanne-Claude Centre Pompidou, Париж, Франція 18 березня – 15 червня 2020

Christo and Jeanne-Claude - Nick Cave - Lee Mingwei - Artemisia - Niki de Saint Phalle - Man Ray - Norman Rockwell - Peter Lindbergh - Alex Katz

06 березня 20

Christo and Jeanne-Claude
Centre Pompidou, Париж, Франція
18 березня – 15 червня 2020

Болгарський художник Христо відомий світові своїми сміливими скульптурами, інсталяціями та громадськими проектами, які він створював разом зі своєю дружиною Жан-Клод, в тому числі і проект загорнутого в тканину Рейхстагу в Берліні. Одним із задумів пари було “запакувати” Тріумфальну арку в Парижі. Ідея з’явилася ще в 1962 році, але тільки зараз – майже 60 років по тому – вона реалізується у співпраці з Центром Помпіду. Всього на два тижні пам'ятник на Єлисейських полях буде огорнутий в 25 000 квадратних метрів сріблясто-блакитної тканини, виготовленої з матеріалу, що виробляється з поліпропілену для вторинної переробки, і в 7 000 метрів червоної мотузки. Цей проект стане частиною великої виставки в Помпіду, присвяченій творчості цієї пари паризького періоду (1958-1964). На виставці будуть представлені раніше невідомі публіці роботи, наприклад "Кратери", картини створені під впливом Жана Дюбюффе. В експозиції також будуть представлені підготовчі матеріали їх монументального публічного проекту “загорнутого” мосту Пон-Неф (1975-1985). Отже, цього року, побачити Париж і… не пропустити можливість оцінити одну з найвідоміших у світі пам'яток “запакованою”, у легко впізнаваному стилі митців.

Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition
CPH Gallery, The Black Diamond, Копенгаген, Данія
23 березня – 3 жовтня 2020

Добро, зло, кохання, смерть, віра, вбивство, хтивість, прокляття, спокутування: Нік Кейв ніколи не ухилявся від великих тем. Понад сорок років австралійський співак-композитор (і більше того, романіст і актор) наповнював людські душі готичним чуттям, чим він завдячує навчанню в школі мистецтв. Виставка “Дивніше ніж доброта”, яка відбуватиметься за підтримки Гучі, проходитиме в атмосфері звукових “пейзажів” Кейва. Експозиція об'єднає витвори мистецтва, фотографії, відео і предмети з його особистої колекції. Це данина поваги до деталей, завдяки яким Нік Кейв став однією з найбільш впізнаваних фігур в сучасній культурі. Спокушений темною стороною? Як написав сам Кейв у одній з пісень: «Перед буревієм з’являється високий красень, в курному чорному пальті...»

Lee Mingwei
Gropius Bau, Берлін, Німеччина
27 березня – 7 червня 2020

За останні 30 років тайванський художник Лі Мінвей досліджує способи, за допомогою яких щедрість може створити взаємодію та зв'язок – довіру, близькість і самосвідомість – між незнайомими людьми. Персональна виставка майстра у Берліні об'єднає інсталяції та перформанси за участі людей, які відображають культуру і ритуали дарування та отримання подарунків. Центральне місце на виставці займає дослідження нематеріальних подарунків, таких як пісня, бесіда і споглядання, а також роль господаря. «Вітальня» – це open-call проект, для участі в якому Мінвей залучив берлінських господарів виставляти свої особисті речі.

Artemisia
National Gallery, Лондон, Великобританія
4 квітня – 26 липня 2020

У 2018 році Національною галереєю в Лондоні було придбано автопортрет Артемізії Джентілесків образі Святої Катерини Олександрійської, перше полотно великої художниці XVII сторіччя, що потрапило в колекцію галереї. Два роки по тому Національна галерея представляє першу велику виставку робіт Артемізії у Великобританії. Близько 35 робіт з державних і приватних колекцій з усього світу зібрано разом, для повного огляду творчої кар'єри майстрині: від навчання в Римі, де вона малювала під керівництвом свого батька Ораціо Джентілескі, до часу у Флоренції, де вона зарекомендувала себе як особисто, так і професійно, і останніх 25 років життя, протягом яких вона відкрила студію в Неаполі і здійснила коротку подорож до Лондону.

Niki de Saint Phalle: Structures for Life
MoMA PS1, Нью-Йорк, США
5 квітня – 7 вересня 2020

Нікі де Сен Фаль вважається пізнім генієм світу мистецтва, адже вона почала займатися мистецтвом професійно лише в свої 30 років, після того, як закінчилася її перша кар'єра моделі. Нікі швидко прославилася своїми жвавими скульптурами жіночок – Нан, архітектурними пам'ятками в стилі Гауді, книгами, картинами, ювелірними виробами, а також своєю позицією щодо захисту прав жінок та ЛГБТ-спільноти. Експозиція, що відкривається в МоМА в квітні – перша виставка Нікі де Сен Фаль в Нью-Йорку, і включатиме в себе 100 об'єктів, які переконливо доводять сучасну актуальність творчості майстрині і її візуальну силу.

Man Ray et la Mode
Musée du Luxembourg, Париж, Франція
9 квітня – 26 липня 2020

Ман Рей в новому світлі: Люксембурзький Музей у Парижі навесні відкриває ретроспективу, під назвою “Ман Рей і Мода”, присвячену відомому художнику і фотографу Ман Рею. Чому нове світло? У митця вже було багато виставок у Франції, зокрема в 1998 році у Великому палаці та в 2008 році в Пінакотеці в Парижі. Однак, мода є одним з аспектів кар'єри Ман Рея, і саме цей аспект творчості митця ще ніколи не експонувався у Франції. Ман Рей – один із головних героїв паризького художнього життя в міжвоєнний період і період сюрреалізму. Яким чином зустріч з Кармель Сноу і Олексієм Бродовичем, відповідно, редактором і художнім директором журналу Harper's Bazaar, змінила зацікавленість стилем Ман Рея? Майстер сприяв розширенню можливостей модної фотографії. Суто документальна фотографія для нього стає полем для художніх експериментів, де декор, манекен і світло вихваляються так само, як і одяг.

Norman Rockwell: Imagining Freedom
Denver Art Museum, Денвер, США
3 травня – 23 серпня 2020

У 1940-х роках Франклін Д. Рузвельт розробив концепцію під назвою «Чотири свободи»: свобода слова, віросповідання, свобода від злиднів та від страху, щоб переконати американців підтримати військові зусилля. Адміністрація звернулася до мистецтва, яке мало б допомогти американцям зрозуміти і згуртуватися навколо цих вічних ідеалів. Художникам, письменникам, акторам, дизайнерам і музикантам було запропоновано прийняти виклик "Чотирьох свобод", коли США готувалися вступити в Другу світову війну, відходячи від своєї політики нейтралітету. Норман Роквелл, відомий ілюстратор,  був серед тих, хто прийняв виклик візуально передати поняття свободи. Саме розповідні роботи Роквелла часів війни зміцнили позитивний підхід до об'єднання американців в ім'я загальної злагоди. Експозиція в Денверському художньому музеї має на меті показати роботи післявоєнного періоду Роквелла, які уособлюють американську історію та ідеали свого часу.

Peter Lindbergh: Untold Stories
MK&G, Гамбург, Німеччина
20 червня – 1 листопада 2020

"Історії, що нерозказані" Пітера Ліндберга – перша велика виставка, присвячена фотографу після його смерті у вересні минулого року – і, що дивно, куратором ще був сам Ліндберг. «Фотографія набагато більше, ніж сама мода, це – частина сучасної культури», як зазначав сам майстер. Пітер провів останні два роки свого життя готуючись до цієї виставки, яка включатиме 140 фотографій, та охопить період з 1980-х років до 2019 року. Буде представлено і нову роботу Маніфесто, а також фешн-замовлення від Vogue, Harper's Bazaar та Interview, серед інших. Експозиція подорожуватиме протягом року – експонуватиметься в Museum für Kunst und Gewerbe в Гамбурзі, Hessisches Landesmuseum Darmstadt, і MADRE в Неаполі.

Alex Katz
Thyssen-Bornemisza, Мадрид, Іспанія
23 червня – 4 жовтня 2020

Бруклінець Алекс Кац вважається однією з ключових фігур в історії американського мистецтва ХХ століття. Народився майстер у 1927 році, а отже, він зростав занурений у світ мистецтва, який шанував модернізм та абстрактних експресіоністів. Кац протистояв домінуючим стилістичним умовам свого часу, хоча, творив у двовимірному фігуративному та образному стилі, яким майстер найбільш відомий на сьогодні. Перша персональна виставка робіт художника в Іспанії об’єднає 30 великоформатних олійних робіт та підготовчих етюдів, які досліджують відмінні теми майстра: квіти і просторі пейзажі, написані яскравими фарбами і з пласким фоном, а також індивідуальні та подвійні групові портрети.